Sernik mocno miętowy ze świeżą miętą, galaretkami miętowymi i pastylkami o tym samym smaku. Jest obłędnie miętowy w smaku i orzeźwiający. Poleca miłośniczka serników :-)
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
spód:
160 g ciastek kakaowych
50 g masła
sernik:
800 g sera twarogowego tłustego
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
2/3 szklanki cukru pudru
4 jajka wielkość M
2 kisiele kiwi po 30 g
barwnik zielony
1 doniczka mięty
1 cytryna
pianka miętowa:
140 g galaretki miętowej w pudrze/ albo cukierki miętowe landryny/
400 ml śmietany kremówki 30 %
1 łyżeczka żelatyny
wierzch:
czekolada gorzka do posypania
4 pastylki miętowe w czekoladzie
Miętowy sernik z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Ciastka rozdrabniam blenderem, dodaję roztopione masło gorące i mieszam palcami. Spód formy wykładam papierem do pieczenia, wysypuje masę ciasteczkową i ugniatam palcami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 5 minut. Spód studzę.
Sernik:
Ser mielę dwa razy, przekładam do miski. Z mięty odrywam listki, kroję je nożem, przekładam do moździerza, dodaj dwie łyżki pudru, i łyżkę soku z cytryny. Ucieram tak długo aż zrobi się gładka papka. Przekładam ją na sitko i przelewam śmietaną kremówką. Śmietana zabarwi się na zielono, wyciąganie smak mięty, a resztę wyrzucam. Wlewam ją do sera, dodaję jajka, kisiel, resztę cukru pudru, resztę soku z cytryny, barwnika kilka kropli i mieszam mikserem do połączenia składników ale nie za długo bo masa się napowietrzy. Dno formy okrągłej o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masą serową. Do piekarnika wstawiam miskę z wodą gorąca, nagrzewam go do 180 stopni termoobieg. Wstawiam sernik i piekę 10 minut, zmniejszam na 130 stopni i piekę jeszcze 50 minut. Para z wody spowoduje że sernik będzie wilgotny.Wyłączam piekarnik uchylam drzwiczki i zostawiam do ostygnięcia.
pianka miętowa:
Galaretkę kroję na kawałki, przekładam do rondelka, dodaję śmietanę i podgrzewam na wolnym ogniu aż galaretka się rozpuści, dodaję żelatynę . Zostawiam do przestygnięcia i ubijam mikserem. Piankę wylewam na zimny sernik, układam połówki pastylek miętowych i wstawiam do lodówki. Przed podaniem dekoruję startą czekoladą i mięta.
Komentarze