Miętowy sernik z pianką

4.48 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik mocno miętowy ze świeżą miętą, galaretkami miętowymi i pastylkami o tym samym smaku. Jest obłędnie miętowy w smaku i orzeźwiający. Poleca miłośniczka serników :-)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód:
    160 g ciastek kakaowych
    50 g masła

    sernik:

    800 g sera twarogowego tłustego
    1 szklanka śmietany kremówki 30 %
    2/3 szklanki cukru pudru
    4 jajka wielkość M
    2 kisiele kiwi po 30 g
    barwnik zielony
    1 doniczka mięty
    1 cytryna

    pianka miętowa:
    140 g galaretki miętowej w pudrze/ albo cukierki miętowe landryny/
    400 ml śmietany kremówki 30 %
    1 łyżeczka żelatyny

    wierzch:
    czekolada gorzka do posypania
    4 pastylki miętowe w czekoladzie
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Miętowy sernik z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Ciastka rozdrabniam blenderem, dodaję roztopione masło gorące i mieszam palcami. Spód formy wykładam papierem do pieczenia, wysypuje masę ciasteczkową i ugniatam palcami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 5 minut. Spód studzę.
    Sernik:
    Ser mielę dwa razy, przekładam do miski. Z mięty odrywam listki, kroję je nożem, przekładam do moździerza, dodaj dwie łyżki pudru, i łyżkę soku z cytryny. Ucieram tak długo aż zrobi się gładka papka. Przekładam ją na sitko i przelewam śmietaną kremówką. Śmietana zabarwi się na zielono, wyciąganie smak mięty, a resztę wyrzucam. Wlewam ją do sera, dodaję jajka, kisiel, resztę cukru pudru, resztę soku z cytryny, barwnika kilka kropli i mieszam mikserem do połączenia składników ale nie za długo bo masa się napowietrzy. Dno formy okrągłej o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masą serową. Do piekarnika wstawiam miskę z wodą gorąca, nagrzewam go do 180 stopni termoobieg. Wstawiam sernik i piekę 10 minut, zmniejszam na 130 stopni i piekę jeszcze 50 minut. Para z wody spowoduje że sernik będzie wilgotny.Wyłączam piekarnik uchylam drzwiczki i zostawiam do ostygnięcia.

    pianka miętowa:
    Galaretkę kroję na kawałki, przekładam do rondelka, dodaję śmietanę i podgrzewam na wolnym ogniu aż galaretka się rozpuści, dodaję żelatynę . Zostawiam do przestygnięcia i ubijam mikserem. Piankę wylewam na zimny sernik, układam połówki pastylek miętowych i wstawiam do lodówki. Przed podaniem dekoruję startą czekoladą i mięta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Sery Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować