Zakochacie się w tym serniku! Jest po prostu genialny w smaku. Ciasto nie jest za słodkie, a do tego ma orzeźwiającą nutę mięty. Koniecznie spróbujcie!
2 godz.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
1 kg zmielonego sera białego (może być z wiaderka)
4 duże jajka
5 łyżek cukru
200 ml śmietany 30%
300 g pastylek miętowych
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 torebki herbaty miętowej
Sernik czekoladowo-miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatę miętową zaparzamy w 1/3 szklanki gorącej wody, a następnie studzimy.
2.Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej pastylki miętowe, nie doprowadzamy do zagotowania. Studzimy.
3.Ser przenosimy do miski i miksujemy. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy kolejno: cukier, zimną śmietankę z rozpuszczonymi czekoladkami oraz wystudzoną herbatę miętową ( ok. 3-4 łyżki). Po każdym dodanym składniku masę dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy porcjami mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników.
4.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy do niej masę serową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 65-75 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki.
Komentarze