SERNIK CZEKOLADOWO-MIĘTOWY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Zakochacie się w tym serniku! Jest po prostu genialny w smaku. Ciasto nie jest za słodkie, a do tego ma orzeźwiającą nutę mięty. Koniecznie spróbujcie!

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg zmielonego sera białego (może być z wiaderka)
    4 duże jajka
    5 łyżek cukru
    200 ml śmietany 30%
    300 g pastylek miętowych
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 torebki herbaty miętowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik czekoladowo-miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatę miętową zaparzamy w 1/3 szklanki gorącej wody, a następnie studzimy.
  • 2. Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej pastylki miętowe, nie doprowadzamy do zagotowania. Studzimy.
  • 3. Ser przenosimy do miski i miksujemy. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy kolejno: cukier, zimną śmietankę z rozpuszczonymi czekoladkami oraz wystudzoną herbatę miętową ( ok. 3-4 łyżki). Po każdym dodanym składniku masę dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy porcjami mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników.
  • 4. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy do niej masę serową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 65-75 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Czekolada Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować