Sernik czekoladowo - miętowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kremowy czekoladowy sernik z miętowym orzeźwieniem i nutą alkoholu - na ciasteczkowym spodzie - obłędny w smaku.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • spód ciasteczkowy:
    2 x paczka Oreo
    1/2 kostki masła

    masa serowa:
    3 jajka
    1kg sera w wiaderku president
    3/4 szkl cukru
    2x budyń waniliowy lub śmietankowy
    1/2 szkl śmietany 30%
    1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady
    4 łyżki suszonej mięty
    80 ml Żołądkowej Gorzkiej miętowej lub likier miętowy
    zielony barwnik w płynie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Alkohole

Sernik czekoladowo - miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło,
    mieszamy i wykładamy blaszkę - mocno dociskając.
    Wstawiamy do lodówki

    Miętę podgrzewamy w śmietanie ok 10 minut, cedzimy.

    Śmietanę odstawiamy do wystygnięcia.

    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser i miksujemy.

    Następnie dodajemy "miętową" śmietanę, wódkę, barwnik i budyń cały czas miksując.
    Na koniec czekoladę i mieszamy.

    Na spód ciasteczkowy wylewamy masę serową.

    Pieczemy ok 55 min w 180 bez termoobiegu.

    Czekolady roztapiamy w śmietanie, do białej dodajemy barwnik.
    Dekorujemy sernik :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Czekolada Mięta Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować