Sernik miętowy w biszkoptach z polewą czekoladową

4.5 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Orzeźwiający, miętowy sernik gotowany otulony dwoma biszkoptami – o smaku kawy oraz z prażonymi wiórkami kokosowymi, pokryty polewą na bazie ciemnej czekolady i kakao. Wygląda nietuzinkowo i świetnie smakuje. Ciasto z powodzeniem może zastąpić tradycyjny tort, idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju święta i uroczystości okolicznościowe.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt kawowy:
    1 szklanka mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    7 białek (zimne – z lodówki)
    7 żółtek
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Biszkopt kokosowy:
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki cukru
    6 białek (zimne – z lodówki)
    50 g wiórków kokosowych (uprażone w suchym rondelku)
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa serowa:
    1 kg sera twarogowego półtłustego
    6 jajek
    200 g masła
    ½ szklanki cukru
    2/3 szklanki mleka
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (opakowanie na ½ L płynu)
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku cytrynowym (opakowanie na ½ L płynu)
    4 – 5 łyżek posiekanej mięty

    Polewa:
    100 g czekolady deserowej
    1 łyżeczka kakao naturalnego
    50 g masła
    ¼ szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (6 ocen)

Sernik miętowy w biszkoptach z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik miętowy w biszkoptach z polewą czekoladową 1. Przygotować biszkopt kawowy - białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Partiami wsypać cukier, nadal ubijając. Następnie dodać kolejno, nadal ubijając - po jednym żółtku, proszek do pieczenia, kawę, mąkę. Ciasto wylać do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temp. 180°C. Biszkopt wystudzić.
  • Sernik miętowy w biszkoptach z polewą czekoladową 2. Przygotować biszkopt kokosowy - białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Partiami wsypać cukier, nadal ubijając. Następnie dodać, nadal ubijając, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wsypać wiórki i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do osobnej formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min w temp. 180°C. Biszkopt wystudzić.
  • Sernik miętowy w biszkoptach z polewą czekoladową 3. Przygotować masę serową – jajka, mleko, miętę i oba opakowania proszku budyniowego razem zblendować. W garnku rozpuścić masło z dodatkiem cukru. Wlać zmiksowane blenderem składniki, dołożyć ser i wymieszać. Nadal mieszając, podgrzewać, aż całość się zagotuje i zgęstnieje - masę wyłożyć na biszkopt kawowy…
  • Sernik miętowy w biszkoptach z polewą czekoladową 4. …po czym przykryć biszkoptem z wiórkami kokosowymi – pozostawić do wystudzenia.
  • Sernik miętowy w biszkoptach z polewą czekoladową 5. Przygotować polewę – do garnka przełożyć masło, wlać mleko, dodać połamaną czekoladę i wsypać kakao. Składniki podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie gładka masa.
  • Sernik miętowy w biszkoptach z polewą czekoladową 6. Polewę lekko wystudzić i wyłożyć na biszkopt kokosowy. Gotowe ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować