Miętowe tartaletki z truskawkami i musem czekoladowym

0 (0 ocen)

W wersji dla dorosłych do musu czekoladowego można dodać łyżkę likieru z mięty. Tarteletki są przepyszne, nikt ich sobie nie odmówi:)

Składniki:

  • Ciasto:

    szl. mąki krupczatki,
    2 szkl. mąki pszennej,
    1/2 szkl. cukru,
    szczypta soli,
    100g masła lub margaryny,
    2 żółtka,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    4 łyżki śmietany 12%,
    duża garść świeżej mięty.

    Mus czekoladowy:

    50g mlecznej czekolady,
    50g gorzkiej czekolady,
    2 łyżki cukru pudru,
    1/2 l śmietanki 30%,
    1 op. śmietan-fix do śmietany,
    250g świeżych truskawek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki Desery

Miętowe tartaletki z truskawkami i musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, cukier, posiekane masło i śmietanę. Na koniec dodać drobno posiekaną miętę. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie odrywać małe porcje ciasta, rozwałkować je na kształt koła i wylepić dno 8 foremek na tarteletki. Nakłuć gęsto widelcem i piec ok. 25min w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek.
  • 2. Czekolady połamać na kawałki, wraz ze 150ml śmietanki rozpuścić na parze. Ostudzić. Resztę śmietanki ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Stale ubijając, powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Masę nałożyć do przestudzonych tarteletek. Udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami i miętą, delikatnie oprószyć kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować