Miętowe tartaletki z truskawkami i musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, cukier, posiekane masło i śmietanę. Na koniec dodać drobno posiekaną miętę. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie odrywać małe porcje ciasta, rozwałkować je na kształt koła i wylepić dno 8 foremek na tarteletki. Nakłuć gęsto widelcem i piec ok. 25min w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek.
2.Czekolady połamać na kawałki, wraz ze 150ml śmietanki rozpuścić na parze. Ostudzić. Resztę śmietanki ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Stale ubijając, powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Masę nałożyć do przestudzonych tarteletek. Udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami i miętą, delikatnie oprószyć kakao.
Komentarze