Mieszana fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

Zazwyczaj robiłam ją z białej fasoli jaś, tym razem postanowiłam ją pomieszać z czerwoną fasolą. Był to bardzo dobry pomysł.

Składniki:

  • 200g białej fasoli jaś
    200g czerwonej fasoli
    1 pętko kiełbasy
    40 dag boczku gotowanego
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    80g koncentratu pomidorowego
    tłuszcz do smażenia

    zasmażka:
    3 łyżki margaryny
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanki zimnej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mieszana fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • fasola-gotowanie 1. Fasolę białą i czerwoną zalać zimną wodą, odstawić do namoczenia na noc. Rano fasolę gotować do miękkości, w tej samej wodzie ok 2h.
  • kiełbasa, boczek, cebula 2. Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w kostkę, przysmażyć na rumiano na tłuszczu wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  • dodać kiełbasę z boczkiem 3. Do miękkiej ugotowanej fasoli dodać przesmażony boczek z kiełbasą wraz z tłuszczem.
  • dodać koncentrat pom 4. Dodać koncentrat pomidorowy.
  • zasmazka 5. Wykonać zasmażkę: margarynę rozpuścić, dodać mąkę pszenną, smażyć kilka minut, wlać zimną wodę. Dodać do potrawy, energicznie wymieszać, zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Śniadanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować