REKLAMA

Mieszana fasolka po bretońsku

wyświetlono: 696 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Zazwyczaj robiłam ją z białej fasoli jaś, tym razem postanowiłam ją pomieszać z czerwoną fasolą. Był to bardzo dobry pomysł.

opublikowany: 13.05.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 200g białej fasoli jaś
    200g czerwonej fasoli
    1 pętko kiełbasy
    40 dag boczku gotowanego
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    80g koncentratu pomidorowego
    tłuszcz do smażenia

    zasmażka:
    3 łyżki margaryny
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanki zimnej wody
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • fasola-gotowanie 1. Fasolę białą i czerwoną zalać zimną wodą, odstawić do namoczenia na noc. Rano fasolę gotować do miękkości, w tej samej wodzie ok 2h.
  • kiełbasa, boczek, cebula 2. Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w kostkę, przysmażyć na rumiano na tłuszczu wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  • dodać kiełbasę z boczkiem 3. Do miękkiej ugotowanej fasoli dodać przesmażony boczek z kiełbasą wraz z tłuszczem.
  • dodać koncentrat pom 4. Dodać koncentrat pomidorowy.
  • zasmazka 5. Wykonać zasmażkę: margarynę rozpuścić, dodać mąkę pszenną, smażyć kilka minut, wlać zimną wodę. Dodać do potrawy, energicznie wymieszać, zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: AnetaZN IMG_20181117_162224

Fasolka po bretońsku

Prosty przepis na sycącą, domową fasolkę.

kategoria: Dania główne fasolka po bretońsku opublikowany: 06.01.2019 | wyświetlono: 796 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE