Fasolka po bretońsku

5 (200 ocen)

Nie jadłam jej wieki, a sama robiłam chyba po raz pierwszy. Z aromatycznym boczkiem i pomidorami z puszki wyszła przepyszna.

Składniki:

  • 500g fasoli "Jaś"
    500g wędzonego boczku
    500g kiełbasy np śląska, toruńska
    1 puszka pomidorów (400g)
    4 łyżki prażonej cebulki
    2 ząbki czosnku
    4 ziarenka ziela angielskiego
    3 listki laurowe
    150g przecieru pomidorowego
    1 pełna łyżka mąki
    sól, pieprz do smaku
    2 łyżeczki przyprawy do dań z fasoli
    3 łyżki suszonego majeranku
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Zupy Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namaczamy w zimnej wodzie min. 12 godzin, następnie wybieramy ziarenka jeśli są nadpsute i zalewamy świeżą wodą (ok 3l). Gotujemy min godzinę na wolnym ogniu.
  • 2. W czasie gotowania fasoli podsmażamy najpierw sam boczek pokrojony w kostkę, a następnie z kiełbasą pokrojoną w pół talarki. Przyrumienione przekładamy do garnka z fasolą pozostawiając tłuszcz na patelni. Do garnka dodajemy także pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, czosnek i prażoną cebulkę, doprawiamy przyprawą do dań z fasoli, solą oraz pieprzem. Gotujemy do miękkości grochu- jeszcze ok jedną godzinę.
  • 3. Na wytopionym z boczku i kiełbasy tłuszczu przygotowujemy zasmażkę. Do rozgrzanego dodajemy odmierzoną ilość mąki i energicznie mieszamy, przekładamy do fasolki dobrze roztrzepując, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy suszony majeranek przetarty w moździerzu lub w dłoniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola jaś Fasola Boczek Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować