Mięsne kopczyki

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Zapiekane w śmietanie z mozzarellą mięsne kopczyki to alternatywa dla schabowego i mielonego.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - schab plastry 1.5 cm: 6 plastrów
    - mięso mielone z indyka: 500 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - bułka kajzerka: 1 sztuka
    - szalotka: 2 sztuki
    - czosnek: 1 ząbek
    - masło: 1 łyżka
    - tarta bułka: 1 łyżka
    - natka pietruszki: 2 łyżki
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - śmietanka 30%: 1 szklanka
    - mozzarella - kula: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsne kopczyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsne kopczyki 1. - Plastry schabu posypać solą i pieprzem.
    - Szalotki i czosnek posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.
    - Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę.
    - Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką, cebulką, natką. Przyprawić solą i pieprzem.Jeśli masa mięsna jest za rzadka to dodać tartej bułki.
    - Naczynie do zapiekania posmarować olejem, położyć plastry schabu.
    - Mięso mielone podzielić na 6 części, uformować kule i każdą położyć na plastrze schabu.
  • 2. - Uformować zgrabne kopczyki i posypać je tartą bułką.
    - Do naczynia wlać śmietanę ale nie oblewać nią mięsa tylko przestrzenie pomiędzy kopczykami. Nakryć folią aluminową.
    - Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 1 godzinę.
    - Mozzarellę pokroić na 6 plastrów, położyć na kopczykach upieczonego mięsa i zapiec przez 3 minuty w tej samej temperaturze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Wesele Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować