Kasztany mięsne

4.5 (142 ocen)

  • 60 min

pyszne kotlety:)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 podwójne filety z kurczaka
    2 jajka średniej wielkości
    500 g pieczarek
    2 cebule
    2 łyżki masła
    250 g żółtego sera w kawałku
    chleb pokrojony w drobną kostkę
    przyprawy:
    papryka słodka mielona
    pieprz cytrynowy
    sól
    bazylia
    pikantna przyprawa do kurczaka
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasztany mięsne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, gdy ładnie się zarumieni i nabierze złotego koloru dodajemy pieczarki i smażymy tak długo aż puszczą wodę, która następnie odparuje podczas smażenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • 2. Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy a następnie kroimy w mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenie mięsa. Zmielone mięso przekładamy do miski i dodajemy do niego jajka, pieczarki podsmażone na maśle z cebulą i przyprawy. Ze składników wyrabiamy jednolitą masę. Ser kroimy w małe kwadraty. Dłonie moczymy w wodzie (wtedy mięso nie będzie nam się kleiło do dłoni) i nabieramy porcję mięsa, które spłaszczamy dłońmi, nakładamy kostkę sera i formujemy z mięsa kulki (ich wielkość zależy od naszych upodobań). Tak przygotowane mięso obtaczamy w pokrojonym w drobną kosteczką chlebie, należy dobrze je docisnąć do mięsa. Kasztany smażymy w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

Zamiast mięsa drobiowego można użyć również mięsa wieprzowego:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kasztany

To może cię zainteresować