Mięsna babka z ziemniaczanym gnocchi z sosem maślano ziołowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Mięsna babka idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Mięso jest delikatne i soczyste. Bogatego smaku nadaje sos maślano ziołowy doprawiony czosnkiem i nutą szałwii. Podczas krojenia widać kawałki ziemniaczanych gnocchi, pokrojonej marchewki i pieczarek. Zimna babka jest znakomitą wędliną na kanapki.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mięsa wieprzowego z szynki
    250 g mięsa wołowego
    Pęczek natki pietruszki
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    150 g żółtego sera
    Słodka czerwona papryka
    Sól
    Pieprz świeżo mielony
    2 jajka
    2 łyżki bułki tartej
    450 g makaronu na patelnię (ziemniaczane gnocchi z sosem maślano ziołowym)
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Dania główne Napoje Sok

Mięsna babka z ziemniaczanym gnocchi z sosem maślano ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy makaron na patelnię. Studzimy.
    Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na małych oczkach ser. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz słodką czerwoną papryką. Na końcu dodajemy mieszankę warzywną z ziemniaczanym gnocchi. Całość dokładnie wyrabiamy na zwartą masę. Mięso przekładamy do formy na babkę. Pieczemy 60 minut w 190*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować