Babka Mięsna

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to Babka którą przygotowuje na różne okazje ale przeważnie na obiad.Podaję do albo z sosem porowym albo z pieczarkowym.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    - 60 dkg twarogu półtłustego,
    - 50 dkg mąki,
    - 1 jajko,
    - 125 ml oleju,
    - łyżeczka proszku do pieczenia,
    - sól.

    FARSZ:
    - 50 dkg mięsa mielonego (obojętne jakiego),
    - 25 dkg sera do krajania,
    - cebula,
    - 1 jajko,
    - przyprawa uniwersalna
    Sos
    - 1 por lub pieczarki
    do posmarowania 1 żółtko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Babka mięsna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto wyrabiamy na jednolita masę, dzielimy na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą, smarujemy średnia tortownice, większa cześć ciasta wałkujemy, wkładamy do wysmarowanej tortownicy tak, żeby ciasto wychodziło poza brzegi tortownicy
    Farsz: mięso mielone mieszamy z jajkiem i drobno posiekana cebula. Można dodać czosnek.
    Ser kroimy w drobna kostkę i mieszamy z mięsem, przyprawiamy przyprawa uniwersalna, a farsz dajemy do przygotowanej tortownicy.
    Reszte ciasta które zostało wałkujemy i przykrywamy farsz. Wystające ciasto z tortownicy przykrywany górne ciasto.Tak przygotowane ciasto smarujemy żółtkiem.Wkładamy do piekarnika
  • 2. W czasie gdy Babka jest w piekarniku robimy sos porowy lub pieczarkowy .
    Można zrobić inny np.Grzybowy ,beszamelowy.

Porady

Ja napisałam czas pieczenia 60minaleto wszystko zależy od piekarnika .Tak jak babki sprawdzamy czy są gotowe patyczkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować