Mielone z pieczarkami

1.57 (7 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Masz dość tradycyjnych kotletów mielonych, szukasz nowych inspiracji, oto przepis dla Ciebie.
Kotlety mielone jakich jeszcze nie jadłeś/aś, które możesz przygotować na różne uroczystości, święta.
Kotlety mielone pod pierzynką z pieczarkami z sosem, tatarskim.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kotlety:
    • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
    • 1 cebula
    • 1 całe jajko
    • ½ łyżeczki papryki ostrej
    • 1 łyżka majeranku
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 3 łyżki śmietany 12%
    • Sól
    Składniki na pierzynkę:
    • ½ kg pieczarek
    • 4 łyżki sosu tatarskiego
    • 1 cebula
    • Olej do smażenia
    • 100 g sera żółtego mozzarelli
Wystaw ocenę:

1.57 (7 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Mielone z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mielone 1. 1. Mięso przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijam jajko, wsypuję paprykę ostrą, majeranek, sól, bułkę tartą, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną.
    2. Z mięsa formuję duże kotlety, rozpłaszczam dłonią, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut w 180°C.
  • mielone 2. 1. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję pokrojone w plasterki pieczarki. Dziesięć minut smażę doprawiam pieprzem oraz solą.
    2. Następnie studzę, łączę z sosem tatarskim i nakładam na każdy upieczony kotlet, wierzch posypuję serem żółtym startym na tarce.
    3. Ponownie kotlety umieszczam w piekarniku, zapiekam 10 minut.
  • kotlety 3. 4. Kotlety gotowe, podaję z ziemniakami oraz surówką.
    5. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować