Mielone z indyka duszone w cebuli

4.98 (186 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Delikatne w smaku,soczyste, kotlety mielone z indyka duszone w podsmażonej na maśle cebuli.Bardzo dobrze smakują w towarzystwie kopytek i ulubionej sałatki bądź surówki np. z tartej marchwi i pora.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800g. fieta z indyka
    1 kajzerka namoczona w mleku
    1 jajko
    2-3 łyżki bułki tartej ( można ominąć)
    2 łyżki posieanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    4 duże cebule
    2 łyżki masła klarowanego
    ok. 700 ml wody lub bulionu
    2 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.98 (186 ocen)

Mielone z indyka duszone w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte,osuszone mięso zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia wraz z odciśnięta z mleka kajzerką.
    Wbić jajko, doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki, wsypać bułkę tartą.
    Wyrobić masę mięsną, dłońmi formować kotlety.
    Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na rumiano z obu stron.
  • 2. Obrane cebule pokroić w pół plastry, zeszklić w rondlu na rozgrzanym maśle klarowanym.
    Do cebuli dołożyć usmażone kotlety,całość zalać wodą lub bulionem, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
    Dusić ok. 30 min na minimalnym gazie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Duszenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować