Delikatne w smaku,soczyste, kotlety mielone z indyka duszone w podsmażonej na maśle cebuli.Bardzo dobrze smakują w towarzystwie kopytek i ulubionej sałatki bądź surówki np. z tartej marchwi i pora.
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
800g. fieta z indyka
1 kajzerka namoczona w mleku
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej ( można ominąć)
2 łyżki posieanej natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia
4 duże cebule
2 łyżki masła klarowanego
ok. 700 ml wody lub bulionu
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
Mielone z indyka duszone w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte,osuszone mięso zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia wraz z odciśnięta z mleka kajzerką.
Wbić jajko, doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki, wsypać bułkę tartą.
Wyrobić masę mięsną, dłońmi formować kotlety.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na rumiano z obu stron.
2.Obrane cebule pokroić w pół plastry, zeszklić w rondlu na rozgrzanym maśle klarowanym.
Do cebuli dołożyć usmażone kotlety,całość zalać wodą lub bulionem, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Dusić ok. 30 min na minimalnym gazie.
Komentarze