Mielone duszone w cebuli

3.67 (3 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Kotlety mielone inaczej – bez dodatku cebuli do mięsa ale duszone w cebuli o łagodnym smaku. Są miękkie i pożywne. Smakują wybornie na gorąco ale na zimno też są smaczne.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    60 dag mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
    1 duża kajzerka
    1 duże jajko
    2 cebule cukrowe
    Sól, pieprz do smaku
    Olej do smażenia
    Bułka tarta
    Mleko
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Mielone duszone w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: bułkę namoczyć w mleku na kilka minut, następnie dobrze odcisnąć. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Do miski przełożyć mielone mięso, jajko, bułkę odciśniętą- doprawić solą i pieprzem, dobrze wyrobić masę. Uformować średniej wielkości kulki, obtoczyć w bułce tartej. Obsmażyć na oleju. Połowę cebuli zeszklić na niewielkiej ilości oleju w głębokiej patelni, ułożyć kulki mięsne, przykryć pozostałą cebulę. Przykryć danie pokrywą i dusić około 15 minut na średnim ogniu. Kulki mielone podawać na gorąco z ciemnym pieczywem lub ziemniakami z dowolną. surówką.

Porady

1. do kotletów można użyć mięsa mieszanego np. wieprzowe i drobiowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować