Kotlety grubo mielone duszone w cebuli

4.5 (185 ocen)

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Puszyste, miękkie kotlety mielone, przygotowane inaczej. Lekko podsmażone, duszone w cebuli. Podane z ciemnym pieczywem są super.

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    ½ kg mięsa z łopatki
    3 średnie cebule
    1 duże jajko
    Olej do smażenia
    Sól, pieprz do smaku
    Mąka do obtoczenia kotletów
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety grubo mielone duszone w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: cebulę pokroić w piórka, delikatnie oprószyć solą, odstawić. Mięso przepuścić przez maszynkę z grubym sitkiem. Do miski przełożyć mięso, dodać jajko, sól, pieprz do smaku, wymieszać na jednolita masę, uformować wilgotnymi rękami średniej wielkości kule. Obtoczyć w mące, obsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor ze wszystkich stron.
    Naczynie żaroodporne natłuścić dobrze olejem, przełożyć cebulę, ułożyć kotlety. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 160 stopni i dusić przez 40 minut w tej temp.

Porady

1. do cebuli można dodać pomidora pokrojonego w cienkie plasterki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować