Mielone kotlety wieprzowo- wołowe w sosie pomidorowo marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmielić, dodać jajko, startą na tarce cebulkę,odciśniętą kajzerkę ,wodę, przyprawy. Całość dokładnie wyrobić wilgotną dłonią. Z masy formować kotlety.Kotlety obsmażać na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Na głębokiej patelni podsmażyć na oliwie pokrojoną cebulę z startym na tarce ząbkiem czosnku.Dodać pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę i pietruszkę , wlać gorący bulion oraz dodać przecier pomidorowy Dodać też przyprawy, posiekana natkę , gotować chwilę pod przykryciem. Następnie włożyć do powstałego sosu obsmażone kotlety i gotować na małym ogniu kilkanaście minut.Na koniec sos doprawić mąką wymieszaną ze śmietaną , zagotować. W razie potrzeby doprawić sos do smaku.Podawać z ugotowanymi ziemniakami, smacznego:)
Porady
kotlety smażone nie na oleju ale ma margarynie lub na Ramie do smażenia są delikatne w smaku-polecam.
Komentarze