Mięciutkie bułeczki odrywane z farszem z drobiu i sera żółtego

4.42 (12 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Te drożdżowe , mięciutkie bułeczki wykonane z farszem z drobiu z mięsem z rosołu posmakowały całej rodzinie :) Wykonanie ich nie sprawia trudności , a znakomity aromat zwabi domowników :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz :
    250 g. mięsa z kurczaka z rosołu
    1 marchewka z rosołu
    1 jajko
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka bułki tartej
    150 g . tartego żółtego sera - u mnie gołda
    2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki konserwowej
    1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    1 szczypta przyprawy harissa
    sól i czarny mielony pieprz do smaku
    Zaczyn :
    40 g drożdży
    1/2 szklanki ciepłej wody
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru
    Ciasto :
    zaczyn +
    2 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    4 łyżki oleju
    3 łyżki jogurtu typu greckiego
    2 szczypty soli
    1 łyżka czubrycy zielonej
    Dodatkowo :
    3 łyżki ziaren słonecznika
    2 łyżki tartego parmezanu
    1 zmieszane jajko
    okrągła forma posmarowana masłem - średnica 28 cm .
    olej
Wystaw ocenę:

4.42 (12 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe

Mięciutkie bułeczki odrywane z farszem z drobiu i sera żółtego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięciutkie bułeczki odrywane z farszem z drobiu i sera żółtego 1. Marchewkę , jajko , majonez , czubrycę , harissę , miksuję blenderem na jednolitą masę , dodaję do niej posiekane mięso , bułkę tartą , ser żółty , paprykę , pietruszkę , doprawiam solą i pieprzem , mieszam na jednolitą masę .
  • Mięciutkie bułeczki odrywane z farszem z drobiu i sera żółtego 2. Składniki zaczynu mieszam , pozostawiam na 20 minut do wyrośnięcia .
  • Mięciutkie bułeczki odrywane z farszem z drobiu i sera żółtego 3. Do mąki dodaję zaczyn , jogurt , olej , sól , czubrycę , zagniatam na jednolite , sprężyste ciasto , podsypuję mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam w cieple na 30 minut do wyrośnięcia .
  • Mięciutkie bułeczki odrywane z farszem z drobiu i sera żółtego 4. Ciasto dzielę na 8 części , maczam dłonie w oleju , z części formuję placki , nakładam po porcji farszu i formuję kule , kule układam w formie .
  • Mięciutkie bułeczki odrywane z farszem z drobiu i sera żółtego 5. Kule smaruje zmieszanym jajkiem , posypuję ziarnami słonecznika , pozostawiam na około 15 minut do wyrośnięcia .
  • Mięciutkie bułeczki odrywane z farszem z drobiu i sera żółtego 6. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni , piekę około 30 minut do zrumienienia . Wyjmuje z piekarnika , posypuje parmezanem .

Porady

Bułeczki możemy posypać np . czarnuszką czy ziarnami siemienia lub dyni czy sezamu :) U mnie szklanka to 300 ml .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Sałatka

To może cię zainteresować