Metrowiec

4.5 (184 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Metrowiec

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki
    6 jajek
    0,5 szl oleju
    6 łyżek wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1 szkl cukru
    1 łyżka kakao
    1 łyżka mąki tortowej Młynomag

    2 budynie
    0,5 l mleka
    1 szkl cukru pudru
    200 g masła
    1 łyżka alkoholu
    aromat rumowy
    1 łyżka kakao
    2 łyżki soku z cytryny

    dżem owocowy lub powidła
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Metrowiec 1. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości dodać wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koń
    cu dodać ubitą pianę z białek. Ciasto rozdzielić na 2 części, do jednej dodać łyzżkę kakao, a do drugiej łyżkę mąki. Wymieszać, przełożyć ciasto do dwóch identycznych foremek keksówek i upiec w temp 180 st przez 45 min.

    Budyń ugotować bez cukru . wystudzić przykryty folią. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać budyń a następnie dodatki smakowe.



    Ciasto pokroić na równe kromki smarować masą i dżemem, przekładać ustawiając równo na długiej tacy lub deseczce na przemian, ciemne, jasne aż do wyczerpania.
    Na koniec posmarować boki ciasta. Schłodzić po czym ciasto polać polewą czekoladową.

    Kroić ukośne plastry
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować