1.Żółtka zmiksować z cukrem,dodać ciepłą wodę, olej. Następnie dodać mąkę proszek do pieczenia dalej miksować.
2.Białka ubić na puszysto .
3.Ubite białka dodać do ciasta , wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części , do jednej dodać kakao, wymieszać. Przygotować 2 formy o wym. 11x29cm , wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Każde ciasto piec w osobnych formach w tem. 180 stopni około 30 min. Najlepiej sprawdzić drewnianą wykałaczką.
4.Mleko zagotować . Jajka ubić do białości z cukrem, dodać obie mąki , wymieszać. Jaja zalać gorącym mlekiem i na wolnym ogniu ugotować budyń. Po ugotowaniu wystudzić.
5.Masło zmiksować dodawać po łyżce budyniu, miksować. Następnie dodać chałwę dalej miksować.
6.Upieczone ciasta pokroić w plastry. Układać na przemian posmarowane masą chałwową. Wierzch posmarować masą i udekorować posypką czekoladową. Podawać krojone po skosie.
Komentarze