Metrowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto z masą chałwową posmakowało moim gościom.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    8 jaj
    40 dkg cukru pudru
    40 dkg mąki pszennej
    10 łyżek ciepłej wody
    20 łyżek oleju
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa chałwowa

    1/2 l mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 jajka
    3 lyżki cukru
    30 dkg chałwy waniliowej
    25 dkg masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Metrowiec Desery

Metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Metrowiec 1. Żółtka zmiksować z cukrem,dodać ciepłą wodę, olej. Następnie dodać mąkę proszek do pieczenia dalej miksować.
  • Metrowiec 2. Białka ubić na puszysto .
  • Metrowiec 3. Ubite białka dodać do ciasta , wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części , do jednej dodać kakao, wymieszać. Przygotować 2 formy o wym. 11x29cm , wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Każde ciasto piec w osobnych formach w tem. 180 stopni około 30 min. Najlepiej sprawdzić drewnianą wykałaczką.
  • Metrowiec 4. Mleko zagotować . Jajka ubić do białości z cukrem, dodać obie mąki , wymieszać. Jaja zalać gorącym mlekiem i na wolnym ogniu ugotować budyń. Po ugotowaniu wystudzić.
  • Metrowiec 5. Masło zmiksować dodawać po łyżce budyniu, miksować. Następnie dodać chałwę dalej miksować.
  • Metrowiec 6. Upieczone ciasta pokroić w plastry. Układać na przemian posmarowane masą chałwową. Wierzch posmarować masą i udekorować posypką czekoladową. Podawać krojone po skosie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować