Tradycyjna meksykańska enchilada powinna być układana w formie rurek napełnionych farszem. Moja jest w formie torcika. Rewelacyjne warstwy mielonego wołowego mięsa, warzyw i tortilli- przecież tort nie zawsze musi być słodki.
Składniki:
3 tortille o śr. 24 cm
500 g mięsa mielonego wołowego
1 czerwona papryka
2 pomidory
400 g pieczarek
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
150 g żółtego sera (w plastrach)
200 g czerwonej fasoli
250 g warzyw na patelnię
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przyprawy: Sól, Pieprz, Zioła prowansalskie, chili pieprz cayenne, słodka czerwona papryka
Do dekoracji: pomidorki cherry, pietruszka, plastry cytryny
Tortownica 24 cm
Enchilada w formie tortu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki kroimy w plasterki. Dusimy do miękkości z odrobiną oleju (pozwalamy aby płyn odparował). Czerwoną cebulę, pomidory oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Całość podsmażamy na patelni. W większym garnku lub patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mielone mięso, podsmażamy około 5 minut. Dodajemy podsmażone warzywa z patelni, przeciskamy czosnek przez praskę. Przyprawiamy przyprawami: solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i pieprzem cayenne, ziołami prowansalskimi. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Na tej samej patelni (po cebuli, papryce i pomidorach) smażymy do miękkości warzywa na patelnię. W tortownicy układamy torcik następującymi warstwami: placek tortilli, połowa mięsa mielonego, pieczarki, 3 plastry sera, placek tortilli, reszta mięsa, warzywa na patelnię, 3 plastry sera, placek tortilli. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 15 minut (tak żeby rozpuścił się ser i połączył wszystkie warstwy).
Smacznego!
Komentarze