Enchilada drobiowa

4.5 (172 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Enchilada drobiowa pyszne danie na każdą okazję :p goście ,rodzina zawsze są zadowoleni z Dania:) polecam

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 gram mielonego mięsa drobiowego,3 cebulę 1 czosnek papryka słodka ostra, paryka slodka oregano 2 puszki pomidorów lub 1 słoik koncentratu pomidorowego ,4x tortille ..odrobina oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Enchilada drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Witam chciałabym podzielić się swoim przepisem na świetnie danie jak i dla dorosłych tak i dla dzieci;) o to przepis;500 g mięsa drobiowego bez skóry i kośc

    1/2 dużej cebuli


    2 ząbki czosnku

    1 łyżka oleju

    1 łyżeczka papryki ostrej

    1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki

    1/2 łyżeczki soli
    . Odrobina pieprzu
    sos pomidorowy:

    1 łyżka oleju

    1/2 dużej cebuli

    1 ząbek czosnku
    2 puszki siekanych pomidorów (2 x 400


    Mięso myję, wykładam mielone na talerzyk
    Obieram cebule i kroję w kostkę.
    Pokrojoną cebulę dzielę na dwie równe części –jedna do sosu, druga do mięsa.
    Najpierw sos, bo gotuje się najdłużej:) W garnku rozgrzewam olej i podsmażam na nim połowę cebuli oraz drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę 1-2 minuty na nie za dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cebula się zeszkli (uwaga, by nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki!). Wtedy dodaję przyprawy chwilę smażę i od razu dodaję pomidory lub koncentrat oraz oregano . Mieszam, zmniejszam grzanie i gotuje na małym ogniu, pod przykryciem przez 5-10 minut, aż pomidory się rozgotują i całość zacznie przypominać sos. Pod koniec wyłączam grzanie i doprawiam solą oraz czerwoną papryką. Mieszam i sos gotowy;)
    W czasie, gdy sos się gotuje, szykuję mięso. Rozgrzewam patelnię z olejem, podsmażam resztę cebuli oraz drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę krótko, przez 1-2 minuty, aż cebula się zeszkli, ale mieszam i uważam, by nie przypalić czosnku. chwile smażę, po czym dodaję mięso. Od razu mieszam je z cebulą, czosnkiem tak, by złapało smak z patelni. Smażę, często mieszając i rozdrabniając mięso, aż niemal całkowicie straci surowość i będzie rozdrobnione tak, jak na sos boloński;) Wtedy dodaję słodką paprykę oraz sól. Dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeśli mi odpowiada, to mięso jest gotowe. Trzymam je jeszcze chwilę na średnim ogniu, by sos z dna patelni odparował, po czym wyłączam grzanie.
    Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
    I czas finalizować danie:)
    Dno naczynia żaroodpornego, w którym będę zapiekać enchiladę, smaruję cienko sosem pomidorowym (ok. 1 chochla sosu).
    Podgrzewam placki tortilla tak, by były miękkie i elastyczne (np. każda osobno na rozgrzaną, suchą patelnię lub wszystkie razem na kilkanaście sekund do mikrofali).
    Tortillę smaruję cienko sosem pomidorowym, posypuję tartym serem, na ser wykładam mięso, ponownie posypuję serem i smaruję gęstą, kwaśną śmietaną (1 łyżka śmietany lub jogurt na 1 lub jm tortillę). Zawijam w ścisły rulon –ja robię to tak, że składam placek nad farszem i dociskając go, zamykam farsz i zawijam jednocześnie do środka, formując ścisły, mocno zawinięty rulon.
    Rulon układam w naczyniu żaroodpornym, miejscem łączenia do dołu i w ten sam sposób szykuję pozostałe tortille. Układam je w naczyniu ściśle, jedna przy drugiej –w takim standardowym naczyniu zmieścić się 4 lub 5 takich rulonow
    Tortille zalewam pozostałym sosem pomidorowym, szczelnie przykrywając całość i rozsmarowując go dokładnie szczególnie na końcówkach tortilli. Z wierzchu na górę daje sos odrobina śmietany lub jogurt i sypie tartym serem
    Naczynie wstawiam do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piekę na drugiej półce od dołu lub na środkowej przez 20 minut. (Góra dół)
    Gotową enchiladę wyjmuję z piekarnika i zostawiam na kilka minut, by nieco odpoczęła i stężała –będzie się lepiej kroić i porcjować. Po tym czasie można podawać:)
    Kroję Ja wzdłuż brzegów i później na pol w poprzek żeby były małe kawałki czyli małe ruloniki;)

Porady

Można posypać na sam koniec natką pietruszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować