Enchilada drobiowa

4.5 (151 ocen)

  • 45 min

"Gdy żona dobrze gotuje drogę do serca męża znajduje"

  • 45 min

Składniki:

  • mięso:

    500 g mięsa drobiowego( filet z indyka)
    1/2 dużej cebuli
    8 dużych pieczarek
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju
    suszone zioła : bazylia,majeranek
    1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki soli

    sos pomidorowy:

    1 łyżka oleju
    1/2 dużej cebuli
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka chili
    2 puszki siekanych pomidorów (2 x 400 g)
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
    1/3 łyżeczki soli

    reszta składników:

    4-6 pszennych tortilli
    400 g żółtego sera
    4-6 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany (1 łyżka / 1 tortillę)

Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Enchilada drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieram cebule i kroję w kostkę.
    Pokrojoną cebulę dzielę na dwie równe części –jedna do sosu, druga do mięsa.
    W garnku rozgrzewam olej i podsmażam na nim połowę cebuli oraz drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę 1-2 minuty na nie za dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cebula się zeszkli . Dodaję chilli , pomidory oraz oregano. Mieszam i gotuje na małym ogniu, pod przykryciem przez 5-10 minut, aż pomidory się rozgotują i całość zacznie przypominać sos. Pod koniec doprawiam solą oraz czerwoną papryką.
    Rozgrzewam patelnię z olejem, podsmażam resztę cebuli z pieczarkami oraz drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę krótko, przez 1-2 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodaję mięso. Od razu mieszam je z cebulą, czosnkiem by złapało smak z patelni. Na końcu dodaję słodką paprykę oraz sól.
    Żółty ser ścieram na tarce.

    Dno naczynia żaroodpornego, w którym będę zapiekać enchiladę, smaruję cienko sosem pomidorowym.
    Tortillę smaruję cienko sosem pomidorowym, posypuję tartym serem, na ser wykładam mięso, ponownie posypuję serem i smaruję gęstą, kwaśną śmietaną. Zawijam w ścisły rulon.
    Rulon układam w naczyniu żaroodpornym, miejscem łączenia do dołu i w ten sam sposób szykuję pozostałe tortille. Układam je w naczyniu ściśle, jedna przy drugiej –w takim standardowym naczyniu mieści się 4-6 tortilli, w zależności od tego, jak grubo je nafaszerujemy.
    Tortille zalewam pozostałym sosem pomidorowym, szczelnie przykrywając całość i rozsmarowując go dokładnie szczególnie na końcówkach tortilli. Z wierzchu posypuję resztą sera.

    Naczynie wstawiam do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piekę przez 20 minut.

    Gotową enchiladę wyjmuję z piekarnika i zostawiam na kilka minut, by nieco odpoczęła i stężała –będzie się lepiej kroić i porcjować. Po tym czasie można podawać.

Porady

Jako dodatek podaję kwaśną gęstą śmietanę, szczególnie w wersji, w której dodawałam chilli.Śmietana i zimne sosy na bazie gęstej śmietany przyjemnie łagodzą ostry smak dania oraz doskonale pasują do enchilady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować