Mazurek z mirabelką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny mazurek z mirabelkowym nadzieniem i lekką pianką

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto

    mąka pszenna 200 gram
    mąka ziemniaczana 1 łyżka
    cukier puder 100 gram
    masło 150 gram
    żółtka 2 sztuki
    skórka pomarańczowa 1 sztuka

    pianka

    śmietana 30 % 250 gram
    galaretka cytrynowa 1 sztuka
    cukier puder 1/3 szklanki

    dodatkowo
    dżem z mirabelek 1 słoiczek
    orzechy 1 garść
    wiórki kokosowe 2 łyżki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery

Mazurek z mirabelką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki mieszamy z cukrem, dodajemy żółtka, posiekane masło oraz skórkę otartą z 1 pomarańczy.Zagniatamy ciasto które odkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Po tym czasie studzimy, a wierzch smarujemy dżemem. Na dżemie układamy piankę ,którą robimy jak po niżej:
    śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z tężejącą galaretką ( galaretkę rozrabiamy w 1 szklance wody, studzimy) Mazurka wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny aby pianka stężała, dopiero wtedy możemy nasz mazurek dekorować orzechami i wiórkami kokosowymi

Porady

Użyłam domowego dżemu z mirabelek co świetnie złamało słodycz mazurka,ale może być też inny kwaśny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Mirabelki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować