Mazurek z mirabelką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki mieszamy z cukrem, dodajemy żółtka, posiekane masło oraz skórkę otartą z 1 pomarańczy.Zagniatamy ciasto które odkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Po tym czasie studzimy, a wierzch smarujemy dżemem. Na dżemie układamy piankę ,którą robimy jak po niżej:
śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z tężejącą galaretką ( galaretkę rozrabiamy w 1 szklance wody, studzimy) Mazurka wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny aby pianka stężała, dopiero wtedy możemy nasz mazurek dekorować orzechami i wiórkami kokosowymi
Porady
Użyłam domowego dżemu z mirabelek co świetnie złamało słodycz mazurka,ale może być też inny kwaśny
Komentarze