Mazurek wielkanocny

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Mazurek to kolejne tradycyjne i bardzo ozdobne ciasto na Wielkanoc. Proponuje wersję na kruchym cieście z delikatnym kajmakowym kremem. Z tej porcji przygotowałam 4 okrągłe mazurki o średnicy 21 cm. Możemy także upiec je w dużej prostokątnej blaszce lub podzielić na cztery mniejsze.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    500 g margaryny
    4 żółtka
    1/2 szkl śmietany 18%
    1/2 szkl cukru pudru

    Krem kajmakowy:
    400 ml śmietany 30%
    400 g masy kajmakowej krówkowej
    2 czubate łyżeczki żelatyny
    50 ml zimnej wody
    kolorowe pisaki
    ryż preparowany
    czekoladowe serduszka, groszki itp.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery Kajmak

Mazurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy startą na tarce lub pokrojoną drobno zimną margarynę, żółtka, cukier oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  • 2. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą wałkujemy na kształt koła o średnicy 21 cm i grubości 5 mm. Żeby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia nakłuwamy je widelcem i kilku miejscach. Z pozostałych okrawków robimy brzegi mazurka ( dla pewności możemy przykleić je za pomocą białka) a także wycinamy ciasteczka foremkami z motywem wielkanocnym.
  • 3. Tak przygotowane spody do mazurków pieczemy w 250 stopniach na lekko złoty kolor, około 15-20 minut. Studzimy.
  • 4. Śmietankę podgrzewamy dodając kajmak. Mieszamy aby masa całkowicie się rozpuściła ale nie zagotowała. Będzie trochę gęsta. Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje, rozpuszczamy i łączymy z zimną masą.
  • 5. Tak przygotowany krem kajmakowy wylewamy równomiernie na wszystkie mazurki.
  • 6. Ciasteczka dowolnie dekorujemy. Ja użyłam do tego pisaków aby podkreślić kontury kurek i zajączków. Te o kształcie baranków posmarowałam delikatnie resztką kajmaku i nałożyłam ryż preparowany imitujący wełnę. Udekorowane ciasteczka układamy na mazurkach. Dokładamy czekoladowe ozdoby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować