Mazurek kajmakowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis podpatrzony na stronie Kwestii Smaku. Do dekoracji zamiast migdałów i gruszki użyłam suszonej żurawiny, śliwek i mieszanki kandyzowanych skórek.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    160 g masła
    100 g cukru pudru
    2 łyżki wody
    2 żółtka
    Dodatkowo:
    1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
    Ulubione bakalie (np. suszona żurawina, śliwki)
    Garść bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery Kajmak

Mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min, następnie odcedzamy.
  • 2. Masło miksujemy z cukrem pudrem, żółtkami, mąką oraz 2 łyżkami chłodnej wody. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
  • 3. Formę (ok. 30 cm x 21 cm) smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą i wykładamy cienko rozwałkowane ciasto, pieczemy ok. 15 min w 190 st. C.
    Rozsmarowujemy masę kajmakową, dekorujemy bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Mazurek kajmakowy

To może cię zainteresować