Przepis podpatrzony na stronie Kwestii Smaku. Do dekoracji zamiast migdałów i gruszki użyłam suszonej żurawiny, śliwek i mieszanki kandyzowanych skórek.
45 min
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
160 g masła
100 g cukru pudru
2 łyżki wody
2 żółtka
Dodatkowo:
1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
Ulubione bakalie (np. suszona żurawina, śliwki)
Garść bułki tartej
Mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakalie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min, następnie odcedzamy.
2.Masło miksujemy z cukrem pudrem, żółtkami, mąką oraz 2 łyżkami chłodnej wody. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
3.Formę (ok. 30 cm x 21 cm) smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą i wykładamy cienko rozwałkowane ciasto, pieczemy ok. 15 min w 190 st. C.
Rozsmarowujemy masę kajmakową, dekorujemy bakaliami.
Komentarze