Mazurek czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mazurek w tej wersji jest naprawdę pyszny.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 kostka masła
    2 żółtka
    5 dkg mielonych migdałów
    15 dkg mieszanki kandyzowanych owoców
    polewa ciemna i z białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mazurek czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej, dodaj pokrojone w kostkę masło, schłodzone. Dodaj cukier puder, migdały i żółtka.Składniki posiekaj nożem, następnie wyrób ręcznie na gładkie ciasto. Pozostaw w lodówce na około 30 min. Ciasto rozwałkuj na placek grubość 2cm. Ułóż w natłuszczonej formie 32x20 cm . Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Upiecz na złoto. Polewę ciemną rozpuść , białą czekoladę w kąpieli wodnej. Ciasto posyp połową posiekanych owoców kandyzowanych. Następnie wylej na nie grube pasy ciemnej i białej polewy. Grzebieniem cukierniczym rozprowadź polewy, aby powstał marmurkowy wzorek. Brzegi mazurka posyp resztą posiekanych owoców.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować