Mazurek czekoladowy z kremem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: na stolnicę wysyp wszystkie mąki i cukier, dodaj masło i posiekaj razem z mąką, utwórz pagórek a w nim dołek, wbij jajko i wyrób na jednolite ciasto. Gdyby nie chciało się skleić dodaj trochę lodowatej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. Formę o wym. 20x25 cm wysmaruj cienko masłem. Ciasto rozwałkuj i przełóż na formę, wyklej boki. Spód ponakłuwaj widelcem, nałóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp kulki ceramiczne lub fasolę. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 10 minut, potem ściągnij papier z kulkami i dopiekaj jeszcze 14 minut. Tartę pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.
2.Masa pomarańczowa: Pomarańczę wyszoruj i zetrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok, potrzebujemy ok. 200 ml. Na garnek nałóż szklaną miskę. Do garnka wlej wodę, wody w garnku powinno być tyle, by miska jej nie dotykała. Miskę zestaw a garnek wstaw na palnik i zagotuj wodę. Do miski daj jajka i żółtka, sok i skórkę z pomarańczy, cukier i pokrojone w małe części masło. Postaw na garnek i mieszaj drewnianą łyżką dopóki masło się nie rozpuści. Następnie mieszaj trzepaczką jakieś 15 minut, do momentu aż masa się zagęści. To ważne, by cały czas mieszać, bo wtedy jajka się nie zetną. Jak już krem będzie gęsty, miskę zestaw z garnka i pozostaw do przestudzenia.
3.Masa czekoladowa: śmietankę wlej do garnka i podgrzej, nie doprowadzaj jej do wrzenia, dodaj połamane czekolady i zaczekaj aż zaczną się rozpuszczać, wymieszaj i masę wstaw na 20 minut do lodówki. Jak zacznie tężeć wylej na upieczoną i ostudzoną tartę. Wstaw ponownie do lodówki by masa zastygła.
4.Po zastygnięciu masy czekoladowej wyłóż na nią krem pomarańczowy. Tartę udekoruj wiórkami kokosowymi, pokrojonymi w cząstki suszonymi śliwkami, paskami skórki pomarańczowej, czekoladowymi motylkami i słoneczkami, rodzynkami.
Komentarze