Mazurek czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świąteczny mazurek czekoladowy z bakaliami. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
    220 gr zimnej margaryny
    1 łyżeczka aromatu waniliowego
    320 gr mąki krupczatki
    3 duże żółtka
    2/3 szkl cukru pudru
    NADZIENIE:
    100 gr gorzkiej czekolady
    100 gr mlecznej czekolady
    100 ml śmietanki 30%
    1 łyżeczka margaryny
    DEKORACJA:
    Bakalie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Mazurek czekoladowy Desery

Mazurek czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść szybko kruche i gładkie ciasto. Włożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na cienki placek, wykroić formę dużego jajka, z odkrojonego ciasta przygotować brzeg mazurka. Ponakłuwać widelcem i piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia 20 minut w temperaturze 180stC. Funkcja piekarnika: góra-dół z termoobiegem.
  • 2. Upieczony spód odstawić do przestudzenia. W tym czasie przygotować masę czekoladową. Obie czekolady połamać na mniejsze kawałki i rozdusić w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę i margarynę. Dobrze wymieszać. Masę przestudzić. Rozsmarować na kruchym spodzie. Udekorować bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować