Maślany placek drożdżowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Prosty,pyszny, maślany,! Placek zachwyca puszystoscią.Jest idealny do popołudniowej kawy.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki 200 ml mleka 37.5 drożdży 2 jajka 2 łyżki 50 g masła cukru cukier waniliowy szczypta soli
    .Kruszonka: pół szklanki maki 50 g masła 50 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Maślany placek drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Maślany placek drożdżowy 1. Ciasto drożdżowe wymaga spokoju cierpliwości a pomieszczenie w którym będziemy je wyrabiać nie powinno być uprzednio wietrzone .Zaczynamy od przygotowania rozczynu : drożdże rozkruszamy z 50 ml ciepłego mleka i łyżką cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min .
    Przesiewamy 2 razy mąkę dodajemy sól, łyżkę cukru,cukier waniliowy oraz uprzednio przygotowany rozczyn,a także 150 ml mleka i 2 roztrzepane jajka.Wyrabiamy ciasto conajmniej 10 min.Dopiero na tym etapie dodajemy masło i ponownie wyrabiamy do momentu aż ciasto wchłonie cały tłuszcz.Odstawiamy ciasto na godzinę w ciepłe miejsce,pod przykryciem.Przygotowujemy kruszonkę z podanych składników zagniatajac np łyżką i odstawiamy do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.Wyrośnięte ciasto wykładamy do keksówki,posypujemy obficie kruszonką i pieczemy 35 min.Smacznego !

Porady

Pamiętajmy aby drożdże były świeże i wyjęte z lodówki conajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować