Prosty,pyszny, maślany,! Placek zachwyca puszystoscią.Jest idealny do popołudniowej kawy.
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mąki 200 ml mleka 37.5 drożdży 2 jajka 2 łyżki 50 g masła cukru cukier waniliowy szczypta soli
.Kruszonka: pół szklanki maki 50 g masła 50 g cukru
Maślany placek drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe wymaga spokoju cierpliwości a pomieszczenie w którym będziemy je wyrabiać nie powinno być uprzednio wietrzone .Zaczynamy od przygotowania rozczynu : drożdże rozkruszamy z 50 ml ciepłego mleka i łyżką cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min .
Przesiewamy 2 razy mąkę dodajemy sól, łyżkę cukru,cukier waniliowy oraz uprzednio przygotowany rozczyn,a także 150 ml mleka i 2 roztrzepane jajka.Wyrabiamy ciasto conajmniej 10 min.Dopiero na tym etapie dodajemy masło i ponownie wyrabiamy do momentu aż ciasto wchłonie cały tłuszcz.Odstawiamy ciasto na godzinę w ciepłe miejsce,pod przykryciem.Przygotowujemy kruszonkę z podanych składników zagniatajac np łyżką i odstawiamy do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.Wyrośnięte ciasto wykładamy do keksówki,posypujemy obficie kruszonką i pieczemy 35 min.Smacznego !
Porady
Pamiętajmy aby drożdże były świeże i wyjęte z lodówki conajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta.
Komentarze