Przepyszny pomysł na klasyczną drożdżówkę. Ciasto jest bardzo łatwe, choć troszkę czasochłonne, ale dla takiego efektu - warto odrobinę pobawić się w kuchni! Placek cudownie pachnie, jest puszysty i apetycznie rumiany
Kujawski placek drożdżowy (maślany) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto.
Drożdże wymieszać z 2 łyżeczkami cukru (aż zrobią się płynne) i kolejno z ciepłym mlekiem.
Do dużej miski przesiać mąkę, zrobić w niej zagłębienie, w dołek wlać mleko z drożdżami, delikatnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym.
Do wyrośniętego ciasta dodać jajka z cukrem, szczyptę soli i roztopione masło.
Całość dokładnie wyrobić (ciasto nie powinno kleić się do dłoni), przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Po tym czasie ciasto zagnieść, rozwałkować i umieścić w blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Schłodzić (z formą) w lodówce około 15 minut.
2.Przygotować masło z cukrem.
W rondelku roztopić masło, dodać cukier i gotować na bardzo małym ogniu przez 10-12 minut.
(Ja gotowałam 2-3 minuty - póki cukier się rozpuścił.)
3.Przygotować kruszonkę.
Wszystkie składniki kruszonki połączyć i wyrobić za pomocą palców.
4.Schłodzone ciasto równomiernie posmarować masłem z cukrem i odstawić do wyrośnięcia na dalsze 30 minut.
Następnie placek posypać (obficie) kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg) lub 190 (bez termoobiegu).
Komentarze