Kujawski placek drożdżowy (maślany)

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Przepyszny pomysł na klasyczną drożdżówkę. Ciasto jest bardzo łatwe, choć troszkę czasochłonne, ale dla takiego efektu - warto odrobinę pobawić się w kuchni! Placek cudownie pachnie, jest puszysty i apetycznie rumiany

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 35 x 45 cm)
    Ciasto:
    35g drożdży
    80g cukru
    150 ml mleka
    500-550g mąki pszennej
    2 jajka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 szczypta soli
    100g masła
    Masło z cukrem:
    100g masła
    100g cukru
    Kruszonka:
    100g masła (użyłam margaryny z wanilią)
    100g cukru pudru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    180-200g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Placek Desery

Kujawski placek drożdżowy (maślany) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto.
    Drożdże wymieszać z 2 łyżeczkami cukru (aż zrobią się płynne) i kolejno z ciepłym mlekiem.
    Do dużej miski przesiać mąkę, zrobić w niej zagłębienie, w dołek wlać mleko z drożdżami, delikatnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
    Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym.
    Do wyrośniętego ciasta dodać jajka z cukrem, szczyptę soli i roztopione masło.
    Całość dokładnie wyrobić (ciasto nie powinno kleić się do dłoni), przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
    Po tym czasie ciasto zagnieść, rozwałkować i umieścić w blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    Schłodzić (z formą) w lodówce około 15 minut.
  • 2. Przygotować masło z cukrem.
    W rondelku roztopić masło, dodać cukier i gotować na bardzo małym ogniu przez 10-12 minut.
    (Ja gotowałam 2-3 minuty - póki cukier się rozpuścił.)
  • 3. Przygotować kruszonkę.
    Wszystkie składniki kruszonki połączyć i wyrobić za pomocą palców.
  • 4. Schłodzone ciasto równomiernie posmarować masłem z cukrem i odstawić do wyrośnięcia na dalsze 30 minut.
    Następnie placek posypać (obficie) kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg) lub 190 (bez termoobiegu).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować