Kujawski placek drożdżowy mocno maślany

3.17 (6 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

To idealny pomysł na przepyszną, klasyczną drożdżówkę. Ciasto jest bardzo łatwe, choć troszkę czasochłonne, ale dla takiego efektu warto odrobinę pobawić się w kuchni!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 24 x 28 cm - 35 x 45 cm) (*)
    Ciasto:
    35g drożdży
    80g cukru
    150 ml mleka
    500-550g mąki pszennej
    2 jajka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 szczypta soli
    100g masła
    Masło z cukrem:
    100g masła
    100g cukru
    Kruszonka:
    100g masła
    100g cukru pudru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    180-200g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

3.17 (6 ocen)

Kujawski placek drożdżowy mocno maślany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto.
    Drożdże wymieszać z 2 łyżeczkami cukru (aż zrobią się płynne) i kolejno z ciepłym mlekiem.
    Do dużej miski przesiać mąkę, zrobić w niej zagłębienie, w dołek wlać mleko z drożdżami, delikatnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
    Jajka ubić z resztą cukru oraz cukrem waniliowym.
    Do wyrośniętego ciasta dodać jajka z cukrem, szczyptę soli i roztopione masło.
    Całość dokładnie wyrobić (ciasto nie powinno kleić się do dłoni), przykryć ściereczką oraz ponownie odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
    Po tym czasie ciasto zagnieść, rozwałkować i umieścić w blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    Następnie należy je schłodzić (z formą) w lodówce przez około 15 minut.
    Przygotować masło z cukrem.
    W rondelku roztopić masło, dodać cukier i gotować na bardzo małym ogniu przez 10-12 minut.
    (Ja zawsze gotuję 2-3 minuty.)
    Schłodzone ciasto równomiernie posmarować masłem z cukrem i odstawić do wyrośnięcia na dalsze 30 minut.
    W między czasie przygotować kruszonkę.
    Wszystkie składniki kruszonki połączyć oraz wyrobić za pomocą palców i do momentu aż ciasto podrośnie należy przechowywać ją w lodówce.
    Po tym czasie placek obficie posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg) lub 190 (bez termoobiegu).

Porady

Według oryginalnej receptury Pawła Małeckiego placek należy piec w większej formie, ale ja wolę bardziej wyższe drożdżówki, więc placek zawsze piekę w mniejszej blaszce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować