Maślany chleb - "słonecznik" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier. Przykryć i pozostawić na 20 minut.
2. Mleko dodajemy do mąki, jajek, soli i masła. Wyrobić ciasto i odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce.
3. Ciasto podzielić na 3 części - kulki : duże, średnie i małe.
2.4. Duża kulę podzielić dodatkowo na 5 części i każdą wyrabiamy, rozkładamy w celu uzyskania okrągłego kształtu na natłuszczonej powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem lub margaryną. Każdy placek nakładamy jeden na drugi tylko ostatni – smarujemy po bokach. Warstwy układamy na blaszce na której, będziecie piec chleb.
3.5. Bardzo ostrym nożem, wycinamy 8 trójkątów pozostawiając około 1,5 cm na końcu ciasta. Każdą z części odwracamy na zewnątrz.
4.6. Powtarzamy te same czynności, ze średnim kawałkiem ciasta - podzielić na 8 części itd. Przecinamy znowu w trójkąty, ale tym razem trójkąty wkładamy między „puste” miejsca z przodu (patrz obrazek). Następnie odwijamy.
5.7.W środku umieścić najmniejszy kawałek ciasta.
Całość smarujemy zmieszanym jajkiem i mlekiem. Posypujemy sezamem, a środkowa kulę posypujemy makiem.
Chleb pieczony jest przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W razie potrzeby (w zależności od piekarnika) przykryć chleb folią.
Komentarze