Maślany chleb na jogurcie naturalnym z płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapach świeżo pieczonego, domowego chleba. Uwielbiam jego powstawanie, uwielbiam ręczne wyrabianie i zaglądanie jak pięknie rośnie. Uwielbiam zaskakiwać rodzinę świeżo upieczonym chlebem. Uwielbiam gdy go zjadają do ostatniego okruszka. Taki domowy chleb podaję najczęściej z masłem, a teraz gdy trwa sezon na świeże warzywa to z pachnącymi pomidorami, ogórkami czy rzodkiewkami. A może i Wy zaskoczycie rodzinę pysznym chlebem z chrupiącą skórką? Polecam :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    2 płaskie łyżeczki cukru
    1 łyżka mąki tortowej
    35 dag jogurtu naturalnego

    Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
    1 lekko kopiasta łyżeczka soli
    1 jajko
    2 i pół dag masła

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    masło do posmarowania blaszki
    2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Maślany chleb na jogurcie naturalnym z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Jogurt ( w raz z opakowaniem ) wkładamy do miski z gorącą wodą i ogrzewamy tak długo, aż będzie ciepły. Następnie ciepły przekładamy do miski i rozcieramy w nim drożdże, cukier i mąkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ''.
  • 2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy, powinno być ciepłe, ale nie gorące ani zimne. Do miski wsypujemy mąkę, płatki i sól, wbijamy jajko, dodajemy masło i rozczyn, a następnie zagniatamy ciasto. Gotowe, gładkie i elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na jedną godzinę.
  • 3. Formowanie chleba: Foremkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem i dno obficie posypujemy płatkami. Następnie wyrośnięte ciasto zagniatamy, formujemy z niego podłużny chlebek i przekładamy do blaszki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • 4. Pieczenie: Tak przygotowany chleb pieczemy w temperaturze 180 do zrumienienia przez około 50 minut.
  • 5. Podanie: Gotowy chleb studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml . Blaszka o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować