Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką

4.5 (145 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

bardzo szybkie, łatwe i rewelacyjne w smaku ciasto na maślance z oryginalną kruszonką i truskawkami.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *przepis na blaszkę 25x25cm

    CIASTO

    -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
    -125ml oleju
    -250ml maślanki
    -3/4 szkl cukru
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 jajka

    KRUSZONKA

    -10 łyżek mąki
    -8 łyżek oleju
    -6 łyżek cukru
    -pół łyżki cukru waniliowego

    DODATKOWO

    -około 200g truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
    Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę, następnie dodajemy maślankę i wszystko chwilę miksujemy. Następnie dodajemy olej, proszek do pieczenia, oraz mąkę i wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę bez grudek. Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na cieście układamy truskawki pokrojone w połówki. KRUSZONKA wszystkie składniki dajemy do miski i mieszamy do połączenia-powstanie nam sypka kruszonka.Kruszonką posypujemy ciasto, i wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Pięknie urośnie. Ciasto studzimy i gotowe.

Porady

ciasto można przygotować z dowolnymi owocami, polecam maliny, borówki czy brzoskwinie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować