Maślane kuleczki ziemniaczane

0 (0 ocen)

Chrupiące z wierzchu , miękkie w środku , idealne na imprezę jako przekąska dla gości

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 łyżki masła śmietankowego
    1 jajko
    2 szklanki bułki tartej
    1 szklanka mąki pszennej
    sól , pieprz

    olej do smażenia ( jak na frytki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Maślane kuleczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie , odcedzamy , osuszamy nad palnikiem , ugniatamy - dodajemy masło i pieprz , ponownie ugniatamy.
  • 2. Do masy ziemniaczanej dodajemy bułkę tartą i mąkę wyrabiamy rękoma jednolitą masę.
  • 3. Olej wlewamy do garnka rozgrzewamy.
  • 4. Z masy ziemniaczanej formujemy zgrabne kuleczki , smażymy do wypłynięcia na powierzchnię i zarumienienia.
  • 5. Osuszamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Porady

Do kuleczek idealnie pasuje sos czosnkowy. Smakują za równo na ciepło jak i zimno

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować