Maślane ciasteczka z kleiku ryżowego z dżemem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sposób na odczarowanie nielubianego przez większość osób smaku kleiku ryżowego. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, przypadną do gustu dużym i małym smakoszom.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 160 g kleiku ryżowego, bezsmakowego
    2 małe jajka
    120 g miękkiego masła
    1/2 szklanki brązowego cukru
    1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    słoiczek ulubionego dżemu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Maślane ciasteczka z kleiku ryżowego z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki, oprócz dżemu zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach (ciasteczka trochę urosną). W każdej kulce robimy dziurkę końcem drewnianej łyżki. Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez 15-17 minut, do zezłocenia. Po upieczeniu wypełniamy je dżemem. Ciasteczka wstawiamy jeszcze na dwie minuty do gorącego piekarnika, żeby dżem szybciej stężał.

    Znikają w mgnieniu oka. Smacznego!

Porady

Ciasteczka wypełnij swoim ulubionym dżemem. Są idealne w połączeniu z kawą lub herbatą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kleik ryżowy Masło Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować