Ciasteczka z kleiku ryżowego

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczne, chrupiące i bardzo proste w wykonaniu ciasteczka.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 paczka kleiku ryżowego (160 g)
    3 jajka
    200 g masła, w temperaturze pokojowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
    1 cukier wanilinowy
    4 czubate łyżki wiórków kokosowych/ sezamu/ płatków migdałowych
    Dodatkowo do wypełnienia:
    dowolny dżem, marmolada, kostki czekolady/kinderka, polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Bezy

Ciasteczka z kleiku ryżowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Mikosować aż do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu, do połączenia.Następnie do powstałej masy dodać pozostałe składniki zmiksować do połączenia.
    Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (trochę urosną). W każdej kulce zrobić wgłębienie ( np kciukiem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki).
    Wgłębienie dowolnie wypełnić bądź pozostawić puste.
    Piec w temperaturze 180ºC ok 15-18 minut, do ciemnozłotego koloru.
    Po ostudzeniu można polać polewą lub dopiero w tym momencie wgłębienia napełnić dżemem lub też pozostawić puste ( też są pyszne ). Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kleik ryżowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować