Maślane ciasteczka z kleiku ryżowego i pestek dyni

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ciasteczka posiadają maślaną nutę oraz baaardzo kuszący zapach i... fajny zielonkawy kolor. Są pyszne i chrupiące.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 16-20 sztuk)
    200g pestek dyni (*)
    100g kleiku ryżowego (bez dodatków)
    150g masła
    100g cukru
    2 jajka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Maślane ciasteczka z kleiku ryżowego i pestek dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka.
    Do powstałej masy dodać kleik, proszek do pieczenia oraz uprzednio zmielone (użyłam młynka do kawy) pestki dyni.
    Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni.
    Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego/dużego orzecha włoskiego.
    Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut w 180 stopniach.
    (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)
    Ciasteczka ostudzić na kratce.
    (Początkowo będą bardzo delikatne, ale później nabiorą kruchości.)

Porady

(*) Jeśli pestki nie są prażone - warto je wcześniej delikatnie podprażyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kleik ryżowy Pestki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować