Marynata do dań z drobiu i ryb na polskiej oliwie

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 1 osoby

Domowa marynata do drobiu i ryb bardzo prosta i szybka w wykonaniu. W dodatku to samo zdrowie, gdyż składa się z naturalnych świeżych ziół i przypraw. Bazą natomiast jest olej rzepakowy zwany jest polską oliwą lub oliwą Północy. Olej rzepakowy jest jednym z najzdrowszych na świecie, więc warto po niego sięgać jak najczęściej.
Taka marynata idealna jest zarówno do drobiu i ryb grillowanych, pieczonych czy gotowanych lub smażonych. Zawsze słoiczek takiej marynaty stoi w mojej lodówce w stanie gotowości do użycia. Jeśli raz jej użyjecie zapomnicie o gotowych mieszankach.

  • 5 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 200 ml oleju rzepakowego
    3-4 ząbki polskiego czosnku
    3 łyżeczki młotkowanego kolorowego pieprzu
    roztarte ziele angielskie
    skórka otarta z cytryny
    mały pęczek natki pietruszki
    0,5 cm plasterek świeżego imbiru
    szczypta szafranu
    2 łyżeczki soli morskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Marynata

Marynata do dań z drobiu i ryb na polskiej oliwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szklanego słoiczka wkładamy posiekaną natkę pietruszki, czosnek pokrojony w plasterki, drobno posiekany imbir, ziele angielskie, pieprz kolorowy, szafran i sól morską. Zalewamy olejem. Słoiczek zakręcamy, energicznie nim potrząsamy, aby składniki się przemieszały.

    Gotową marynatę przechowujemy w lodówce. Używamy do marynowania drobiu oraz ryb. Świetnie również sprawdza się jako sos do sałatek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować