Marynata do mięsa na grilla

4.5 (174 ocen)

  • 10 min

Orientalna marynata do mięs na grilla.

  • 10 min

Składniki:

  • Na ok. 1,5 kg mięs, np. sznycle wieprzowe albo plastry karkówki
    1 łyżeczka mielonego chilli lub chilli w płatkach
    2 łyżeczki mielonej kolendry
    1 łyżeczka mielonego kardamonu
    1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    2 łyżki soli zmiękczającej mięso
    5 ząbków czosnku, zmiażdżony
    1 cm kawałek imbiru, starty
    1/2 szkl. oleju
    2 łyżki syropu Goldsaft (syrop z buraków cukrowych), można zastąpić miodem
    1 cytryna, sok
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Sznycle Marynata

Marynata do mięsa na grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche przyprawy zmieszaj ze sobą. Mięso pokrojone w plastry nacieram z każdej strony suchymi przyprawami.
  • 2. Olej, czosnek, syrop i sok z cytryny wlej do słoika i zakręć go. Potrząsaj słoikiem, aż uzyskasz jednolitą miksturę. Taką polej każdy plaster mięsa. Dobrze jest wtedy trzymać mięso w misce lub zamykanym pudełku. Mięso pozostaw na kilka godzin i w trakcie marynowania mieszaj, by się równo zamarynowało. Mięso możesz też tak przygotowane włożyć do zamykanego pudełka i zamrozić. Ale przed grillowaniem należy mięso całkowicie rozmrozić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Piknik Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować