Marmoladki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Wanda Kaczmarzyk

  • Łatwy

Składniki:

  • - marchewka: 1 kilogram
    - cukier: 3 szklanki
    - woda: 0.5 szklanki
    - esencja pomarańczowa: 5 mililitrów
    - cukier (do posypania): 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Marmoladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą i oskrobaną marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z cukru i wody gotujemy syrop (ok. 2-3 minut).
  • 2. Do syropu dodajemy marchewkę i gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając. W trakcie gotowania dodajemy esencję pomarańczową. Gotujemy, aż sok odparuje i cała masa całkowicie zgęstnieje.

  • 3. Masę marchewkową wlewamy na płytki półmisek, uprzednio wypłukany zimną wodą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Zimną kroimy w kwadraciki. Zdejmujemy nożem i posypujemy grubym cukrem kryształem. Można też z lekko ostudzonej masy formować (dłońmi zwilżonymi wodą) nieduże kulki i obtaczać w cukrze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Esencja pomarańczowa Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować