Marchewka duszona na słodko

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

W wersji dość słodkiej, z miodem i z gałką muszkatołową.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg marchewki
    1 duża cebula
    2 łyżki oleju
    1 łyżka masła
    0,5 łyżeczki miodu
    1 duży ząbek czosnku
    świeżo starta gałka muszkatołowa
    1/3 szklanki mleka
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Jarzynka

Marchewka duszona na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane marchewki ścieram na grubej tarce, przekładam do rondelka z olejem, lekko solę i pod przykryciem smażę 5 minut.
    Mieszam, żeby marchewka się nie przypaliła.
    W międzyczasie bardzo drobno siekam cebulę, dodaję ją do rondla razem z masłem, duszę kolejne 5 minut pod pokrywką.
    Dodaję mleko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz miód, doprawiam do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką.
    Duszę pod przykryciem jeszcze kilka minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować