Marchewka duszona na maśle

4.42 (190 ocen)

  • 50 min

smaczny dodatek do obiadu

  • 50 min

Składniki:


  • marchew 1 kg
    masło .80 g
    sól do smaku
    cukier 2-3 łyżeczki do herbaty
    mąka ziemniaczana 3-4 łyżeczki do herbaty
    woda do podlewania podczas duszenia
Wystaw ocenę:

4.42 (190 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Marchewka duszona na maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1sspsrm 1. marchew myjemy, osuszamy skrobiemy ze skórki
  • image-0sotyra 2. kroimy marchew w plastry, a na dnie rondla roztapiamy na piecu masło i wrzucamy na rozgrzane masło plastry marchwi,podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem
  • 3. kiedy marchew zrobi się miękka (al dente), solimy do smaku, wsypujemy cukier i mieszamy, dalej dusimy, w razie potrzeby podlewamy wodą
  • 4. gdy marchew jest już dostatecznie miękka, oprószamy ją mąką ziemniaczaną, ja to robię za pomocą sitka, (uważając by nie zrobiły się grudki) mieszamy i dusimy jeszcze pod przykryciem około 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować