Marchewka duszona

4.5 (142 ocen)

Idealna do obiadu lub jako ciepły posiłek zajadany z pieczywem.

Składniki:

  • 4 duże marchewki
    2 duże białe cebule
    4 ząbki czosnku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    4 łyżki oleju
    4 łyżki śmietany 12%
    2/3 szklanki wody
    2 łyżeczki mąki pszennej
    150 g koncentratu pomidorowego
    1 liść laurowy
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Marchewka duszona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewka duszona 1. Marchewki obrać i pokroić w małą kostkę, cebule i czosnek posiekać. Warzywa przełożyć do garnka z rozgrzanym olejem, dodać tymianek. Całość smażyć 5 min, mieszając.
  • Marchewka duszona 2. Następnie dodać 1/3 szklanki wody, liść laurowy i posiekaną natkę pietruszki. Dusić do miękkości (10 - 15 min).
  • Marchewka duszona 3. Po tym czasie dołożyć koncentrat, wymieszać i dusić jeszcze 5 min.
  • Marchewka duszona 4. Pozostałą ilość wody (1/3 szklanki), śmietanę i mąkę dokładnie wymieszać - dodać do marchewki, wymieszać. Całość chwilę gotować. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować