Maniok z boczkiem i cebulą

4.5 (188 ocen)

Czas na odrobinę „egzotyki” w kuchni. Dziś proponuję Wam Maniok czy inaczej Yukę, Tapiokę .

Składniki:

  • 1 maniok ( ok 400 -450 g)

    ok 150 g boczku wędzonego

    1 średnia cebula
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Maniok z boczkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Maniok pokrój w grubsze plastry i obierz za pomocą noża. Nie bójmy się, maniok obiera się dość łatwo. I kroimy w większą kostkę

    2. Pokrojony maniok wrzucamy do garnka i zalewamy większa ilością wody. I gotujemy 50 minut od momentu zagotowania wody. Po tym czasie odcedź maniok

    3. Boczek kroimy w cieńsze paski, cebulę pokrój w grubsza kostkę. Boczek i cebulę wrzuć na rozgrzaną patelnie, doda 1 łyżkę oleju i smaż od czasu do czasu mieszając ok 7 minut

    4. Odcedzony maniok dodaj do boczku i cebuli. Smaż jeszcze przez około 6 minut. Dopraw solą i pieprzem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować