REKLAMA

Zupa ziemniaczana z cebulą, czosnkiem i boczkiem

wyświetlono: 44912 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Pomimo,że zupa nie jest zabielana jest bardzo syta.Idealna na chłodne dni,ponieważ pysznie rozgrzewa.Ziemniaki,cebula,czosnek,boczek i przyprawy sprawiają,że zupa jest niezwykle aromatyczna.

opublikowany: 29.10.2015
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • 4 skrzydełka z kurczaka
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    20 dag wędzonego boczku
    4 duże ziemniaki
    1 łyżka masła do smażenia
    1 listek laurowy
    sól i pieprz do smaku
    koperek według uznania
    majeranek suszony według uznania
Ocena:

(średnia 4.5 z 153 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy i myjemy.Następnie przekładamy do garnka,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Gdy mięso będzie miękkie wywar przecedzamy.
  • 2. Czosnek,cebulę i ziemniaki obieramy.Ziemniaki płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy razem z boczkiem,cebulą i czosnkiem w kosteczkę.
  • 3. W drugim garnku rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę i chwile przesmażamy,gdy będzie szklista dodajemy czosnek i boczek,chwilę przesmażamy cały czas mieszając,następnie wrzucamy ziemniaki i listek laurowy,znów przesmażamy.Do przesmażonych warzyw wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości.
  • 4. Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,koperkiem i majerankiem.Podajemy bardzo gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE