Zupa ziemniaczana z cebulą, czosnkiem i boczkiem

4.51 (155 ocen)

  • 60 min

Pomimo,że zupa nie jest zabielana jest bardzo syta.Idealna na chłodne dni,ponieważ pysznie rozgrzewa.Ziemniaki,cebula,czosnek,boczek i przyprawy sprawiają,że zupa jest niezwykle aromatyczna.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 skrzydełka z kurczaka
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    20 dag wędzonego boczku
    4 duże ziemniaki
    1 łyżka masła do smażenia
    1 listek laurowy
    sól i pieprz do smaku
    koperek według uznania
    majeranek suszony według uznania
Wystaw ocenę:

4.51 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ziemniaczana z cebulą, czosnkiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy i myjemy.Następnie przekładamy do garnka,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Gdy mięso będzie miękkie wywar przecedzamy.
  • 2. Czosnek,cebulę i ziemniaki obieramy.Ziemniaki płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy razem z boczkiem,cebulą i czosnkiem w kosteczkę.
  • 3. W drugim garnku rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę i chwile przesmażamy,gdy będzie szklista dodajemy czosnek i boczek,chwilę przesmażamy cały czas mieszając,następnie wrzucamy ziemniaki i listek laurowy,znów przesmażamy.Do przesmażonych warzyw wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości.
  • 4. Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,koperkiem i majerankiem.Podajemy bardzo gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować