Mandarynkowa Pavlova

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Chrupiąca z zewnątrz, z delikatną słodką pianką w środku, aksamitnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki, a na wierzchu lekko gorzkie mandarynki w syropie. To jest to!

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • beza:
    5 białek (u mnie jaja L)
    300g cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    krem:
    200g serka mascarpone
    200g śmietanki kremówki
    2 łyżeczki cukru pudru
    wierzch:
    puszka mandarynek w syropie
    opcjonalnie:
    łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Mandarynkowa pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.

    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.

    Wystudzona beze ściągnąć delikatnie z papieru i ułozyc na paterze.

    Kremówkę ubić, dodać mascarpone, miksować chwilę na wysokich obrotach, ewentualnie dodać 2 łyżeczki cukru. Wyłożyć na bezę.

    Wierzch udekorować mandarynkami w syropie. Jeśli deser nie będzie podawany od razu, można owoce odsączyć z zalewy i podgrzewając rozrobić ją z żelatyną. Przestudzić i gdy zacznie tężeć, wymieszać z mandarynkami i wyłożyc na wierzch.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mandarynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować