Chrupiąca z zewnątrz, z delikatną słodką pianką w środku, aksamitnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki, a na wierzchu lekko gorzkie mandarynki w syropie. To jest to!
Mandarynkowa pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Wystudzona beze ściągnąć delikatnie z papieru i ułozyc na paterze.
Kremówkę ubić, dodać mascarpone, miksować chwilę na wysokich obrotach, ewentualnie dodać 2 łyżeczki cukru. Wyłożyć na bezę.
Wierzch udekorować mandarynkami w syropie. Jeśli deser nie będzie podawany od razu, można owoce odsączyć z zalewy i podgrzewając rozrobić ją z żelatyną. Przestudzić i gdy zacznie tężeć, wymieszać z mandarynkami i wyłożyc na wierzch.
Komentarze