Babka mandarynkowa

4.49 (182 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna, łatwa i ciekawa w smaku babka z wykorzystaniem świeżych ugotowanych ze skórką mandarynek zmiksowanych.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 7 mandarynek
    - 3 szklanki mąki
    - 3 łyżeczki proszku
    - 1 szklanka cukru
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego
    - ½ szklanki oleju
    - 4 jajka
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka mandarynkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mus mandarynkowy 1. Mandarynki dobrze czyścimy i w całości ze skórkami gotujemy około 40 minut – studzimy. Ostudzone mandarynki w całości ze skórkami blendrujemy na mus.
  • Mieszamy składniki razem 2. Do misi wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy – mieszamy, następnie dodajemy mus mandarynkowy mieszamy. Do przygotowanej masy na koniec wmieszać całe jajka, olej – dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
  • Ciasto wylewamy do blaszki 3. Ciasto wylewamy do posmarowanej foremki dużej babki – pieczemy 40 minut w temperaturze 180.
  • Polewamy polewą babkę 4. Upieczoną polewamy polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować