Nalewka mandarynkowa

  • wyświetlono: 1304 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i aromatyczna. Jest idealna na chłodniejsze dni. Jeśli nalewka dłużej postoi, jej smak oczywiście będzie lepszy.

AnetaJ
  • 1min
  • Łatwy

Składniki

1kg słodkich mandarynek
500g cukru
500ml wody
1l spirytusu
50ml koniaku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka mandarynkowa

  • 1. Mandarynki sparzyć gorącą wodą, osuszyć, ponakłuwać widelcem i włożyć do słoja. Zalać spirytusem. Słój zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na tydzień. Po tym czasie zlać nalewkę do słoja. Z cukru i wody ugotować syrop, przestudzić. Nalewkę wlewać powoli do letniego syropu, stale mieszać. Gdy nalewka całkowicie ostygnie, przefiltrować ją przez gazę lub bibułkę, dodać koniak, przelać do butelek i odstawić na co najmniej 6 miesięcy – im dłużej, tym lepiej.

Porady

Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru.

Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakisłodkie życienalewkaalkohollikiermanadrynkialkoholeNalewka mandarynkowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-16nab7q

Dodane przez: Magster

Nalewka z imbiru

Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca...

Nalewka jabłkowa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Nalewka jabłkowa

Smaczna nalewka łatwa w przygotowaniu

image-1m4n42q

Dodane przez: Marica738

Nalewka pigwowa

Jeszcze nie pora na ten owoc, ale...

nalewka gruszkowa

Dodane przez: smerfetka79

Nalewka gruszkowa

Niezwykle aromatyczna nalewka,...

Nalewka dyniowa

Dodane przez: Jaga85

Nalewka dyniowa

Dynia to warzywo równie wszechstronne...

Nalewka kawowa

Dodane przez: peggi

Nalewka kawowa

To pierwsza nalewka jaką wykonałam....