Babka mandarynkowa z rodzynkami

5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ucieszy każde podniebienie. Warto ją przygotować.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka,
    150g cukru,
    150g mąki tortowej,
    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    125g margaryny,
    2 mandarynki,
    50g rodzynek
    Dodatkowo:
    1 tabliczka białej czekolady,
    owoce kandyzowane do dekoracji.
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka mandarynkowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka razem z cukrem ubijamy na puszystą masę. Stopniowo do masy wsypujemy mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Nie przerywając ucierania cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczoną margarynę. Na końcu do ciasta dodajemy rodzynki, skórkę otartą z mandarynek oraz wyciśnięty sok. Mieszamy.
    2. Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Babkę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
    3. Przestudzoną babkę wyjmujemy z formy. Białą czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Wierzch babki polewamy czekoladą i posypujemy owocami kandyzowanymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mandarynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować